Tungelerwallen, verslagen van werkdagen eind 2021.

Tungelerwallen, verslag 20 nov. 2021 "Bie Toos".

Gevorkt heidestaartje (korstmos) en Gewoon Biggenkruid. foto Evy.
Ruud en Henk begonnen om 9:30 met het verwijderen van braamstruiken. De braamstruiken zijn het gevolg van stikstofdepositie in de grond en verhinderen de groei van heide en korstmossen. Later kwam Evy erbij om te helpen. Ondanks het gebrek aan gereedschap hebben we toch weer een heel stuk grond vrij kunnen maken! Leuk om te zien was dat er een heleboel paddenstoelen stonden.
Evy Schouten, 22-11-2021
 
 
Tungelerwallen, verslag 13 nov. 2021 "Bie Toos"
We hebben veel Amerikaanse vogelkers verwijderd. Met haar mooie herfstkleur was ze nu goed te onderscheiden van ons eigen (inheemse) Sporkenhout. (Vuilboompje).
Frans Smit, 22-11-2021

Landelijke Natuurwerkdag Tungelerwallen Weert, met scouting st. Job uit Leuken, ‘Bie Toos’ 6 nov '21

Door corona blijft alles nog steeds anders, ook met ons werk op de Tungelerwallen. Voor corona waren het al jarenlang de scouts van Tungelroy die het beeld van de Landelijke Natuurwerkdag bepaalden. Ze kwamen dan met pakweg 100 scoutjes en leiding, en wij hadden daar dan onze handen meer dan vol aan. Dit jaar hadden we geen actie ondernomen; we waren nog niet goed uit de startblokken. En van hen hadden we ook niets gehoord.

Maar gelukkig: de scouts van st. Job hadden laten weten dat ze erg graag wilden komen, en dat leek ons een prima plan. Ze zijn al vaker geweest, dus goed om weer samen aan de gang te gaan.

En dit zijn ze echt niet allemaal. foto Frans. (klikken voor vergroting)

Ze kwamen met een groep van 22; welpen en leiding. Prima voor de klus die we in gedachte hadden. Op onze werkplek ‘Bie Toos’ hebben we in de loop der jaren al heel wat boompjes uitgedund: Amerikaanse vogelkers, jonge dennen en jonge eiken. Wat dan overblijft zijn de grotere bomen, die bovendien nog eens harder zijn gaan groeien omdat ze minder concurrentie hebben gekregen. We hebben voordat het werk begon, het probleem nog maar eens uitgelegd: als in een bos de zon niet meer op de grond kan schijnen, groeit er op de grond niets meer. En dat is jammer, want zeker op de Tungelerwallen groeien er héél bijzondere kleine dingen: kleine plantjes en mossen en korstmossen. En die groeien vooral op de overgangen van zand naar hei naar (open) bos. Conclusie: er staan wat teveel grote bomen, vooral aan de bosrand, en het zou goed zijn als er een paar minder zouden staan.

Er werd hard gewerkt. foto Frans.

De dag ervoor hadden we er een vijftal omgezaagd. Daarna komt het echte werk: opruimen. De takken eraf en wegslepen. En de stammen klein maken, voor zover dat gaat met de handzaag. Het bleek een klus die de scouts wel aanstond, want al bij de drinkpauze was er al heel wat gezaagd en geruimd. Na de pauze was er ook veel aandacht voor de kleine dingen waar het allemaal om te doen is: 

Een kinderhand met wel 5 mossoorten: boven: Gaffeltandmos. midden: Open rendiermos, Ruig haarmos, Boskronkelsteeltje Onder: Heideklauwtjesmos. foto Frans.

Dus de paddenstoelen, de mossen, en de korstmossen. En ze moesten ook de namen weten. Het was een leergierig groepje. Dat bovendien erg graag nog eens terug wilde komen. En dat vinden wij ook héél leuk!

En na het werk was er nog soep. Ze hadden goed gezorgd. Daarna gingen wij naar huis, en bleven de scouts. Ze hadden een heel weekeind :-)

Frans Smit, 9 nov. 2021.

Tungelerwallen, verslag 23 okt. 2021 "Bie Toos".

We waren er eigenlijk niet, maar Famke was er wel. En ze ontdekte veel paddenstoelen, waaronder de Gele ridderzwam. Deze paddestoel behoort tot de soorten waarvoor wij daar het werk doen. De foto geeft de standplaats goed aan: Open zand bij een enkele Grove den. Het is een Rode lijst soort. 

zie: https://www.verspreidingsatlas.nl/0137129

 

Tungelerwallen, verslag 16 okt. 2021 "Bie Toos".

Werken met plezier. foto Frans.

Voor de eerste keer dit seizoen, na bijna een jaar stil te hebben gestaan door corona. En eerlijk gezegd, het was een beetje wennen. Maar het was mooi weer, en het werd steeds mooier. Dat scheelt! We hadden afgesproken op het perceel ‘Bie Toos’. Daar konden we beginnen waar we een jaar geleden geëindigd waren. Eerst even het geheugen opfrissen over wat ook weer het verschil is tussen Sporkehout (Vuilboom, laten staan!) en Amerikaanse vogelkers (exoot, verwijderen), en toen ging het gangs. De bramen waren erg slierterig geworden dit jaar als gevolg van de regen en de stikstofdepositie. Goed dus om ze dan als eerste te verwijderen, anders struikel je er maar over. Ruud en Henk en Jane gingen ermee aan de slag. Frans ging wat aan de dennen zagen, want ook de korstmossen (o.a. Rendiermos) zagen er goed uit, en die zien we wél graag. In de pauze breidde ons groepje zich nog verder uit: Famke en Evy kwamen erbij. Genoeg mensen om met elkaar te overleggen hóe we dit seizoen verder gaan. Dát we verder gaan bleek geen punt van discussie. Henk meldde dat de scouts van st. Job graag op de Landelijke Natuurwerkdag willen komen werken. Prima, leuk, en ze zijn de eerste voor die dag. Als er nog meer aanmeldingen komen moeten die maar naar een andere dag. Het nadeel van buiten vergaderen is, dat niet iedereen zijn agenda bij de hand heeft, maar het ziet er toch wel naar uit dat we het 6 nov. kunnen redden. De scouts van st. Maarten willen op 5 februari een hele dag komen. We weten het nu lang genoeg van tevoren, dus het moet lukken. Wel willen we eraan gaan werken om onze eigen voorwerkers aan te vullen met voorwerkers/voortrekkers uit andere scoutinggroepen. Na nog wat punten besproken te hebben over de organisatiestructuur van onze Ecologische Werkgroep (die (nog) niet in de openbaarheid hoeven), zijn we weer gaan werken. Het zal niemand verwonderen dat er veel werk verzet is op deze mooie ochtend.

Frans Smit, 21 okt 2021.