Excursies 2021

EWWZ te gast bij de Herenboerderij Altweert

Uitleg door Famke aan de Ecologische werkgroep Weert Zuid. foto Ruud.

10 personen van de Ecologische Werkgroep Weert Zuid wilden graag eens met eigen ogen bekijken hoe een en ander eraan toegaat bij de Herenboeren Land van Weert. De rondleiding vond plaats op de Herenboerderij Altweert aan de Grotesteeg 1 te Weert.

Eerst is uitgelegd hoe de Herenboeren tot stand zijn gekomen: dat het voor Weert een spontaan idee was van een groepje vrienden omdat ze een goed gesprek hadden over ons voedsel. Dat de kwaliteit van supermarkt voedsel niet altijd “je dat” is, dat er van heinde en verre voedsel voor ons wordt aangesleept en dat we niet meer weten wat seizoen voedsel is en hoe ons voedsel gemaakt wordt. En ook door de bewustwording over verkleinen van je footprint en meehelpen de klimaatproblemen mee op te lossen. Het groepje vrienden werd uitgebreid en expertise hebben ze gevonden bij Herenboeren Nederland zoals dat in Boxtel is opgezet. Zo is na enkele jaren, kort gezegd, de boerderij en een boer gevonden.

Wil je meedoen dan meld je je aan. Per koppel en gezin met kinderen betaal je 2000,00 euro inleg, alleenstaanden 1000,- euro. De inleg is eenmalig, en wordt teruggegeven als je opzegt. Daarvan betaalt het bestuur de pacht, de boer en wat nodig is om de boerderij draaiende te houden. Daarnaast betaal je de prijs voor de groenten die je koopt. Hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper de groenten worden.  Er is nog plaats voor zo’n 40 gezinnen op dit moment.

We startten bij de uitgifte ruimte: daar waar al de oogst rechtstreeks aan de leden beschikbaar gesteld wordt. Van een-monders tot gezinnen met veel mee-eters: alles wordt zo eerlijk mogelijk verdeeld. En dat is in deze tijd ook corona-proof georganiseerd.

De nieuwe 'paardenstal' wordt om de oude paardenstal heengebouwd. foto Ruud.

We liepen langs de Paardenstal die verbouwd wordt; waar de vrijwilligers een meetingpoint hebben. Van alle leden zijn er nu rond de helft die zich als vrijwilliger hebben opgegeven. Je mag vrijwillig meewerken op de boerderij maar dat moet niet. Als voorbeelden kun je denken aan werken in de groentetuin, bij de uitgifte groep, de bouwcommissie, de educatiegroep, de erfinrichting, insectenhotels bouwen, rondleiders, enz. In de Paardenstal bevindt zich de plattegrond met de gewassen-lijst, de waarnemingen op het schoolbord van de biodiversiteit die wij op ons perceel waarnemen, en nog meer informatie. Het is de plek waar we koffiedrinken, ideeën uitwisselen en gezellig samen buurten.

De kruidentuin, met erg veel vlnders op de Oregano. foto Ruud

De kruidentuin bleek een grote hoeveelheid en een groot assortiment aan kruiden te bevatten. De velden vol met groentesoorten in strokenteelt geplaatst, gaven een mooi overzicht van de kwaliteit en de hoeveelheid en de soortenrijkdom die wij als Herenboeren aan kunnen bieden. Dat er 10 % van onze grond ingezaaid is met bloemenmengsels en granen voor de biodiversiteit, was een heel mooi gezicht en bijna fotogeniek te noemen. Alles werd bevraagd en gezien: insectenhotels, hoogstamboomgaard, laagstamboomgaard, schapen in de wei, loods voor de tractor en de gereedschappen en de in aanbouw zijnde koelcel.

Na deze rondleiding was iedereen enthousiast en had veel stof tot nadenken gekregen. Iedereen mocht met een zelf geoogste krop sla naar huis. En verschillende personen zouden thuis op de site van Herenboeren Weert gaan rondneuzen.

Een van de ideeën die er uit deze groep kwam, was: schep een mogelijkheid voor jonge mensen die een kleine beurs hebben, zoals studenten. Daarvoor is 1000,00 euro p.p. erg veel geld. En: uit deze groep is er al een gezin dat zich de week erna aangemeld heeft. Zij hebben hun eerste groenten al gehad en kunnen proeven en eten!

Dat was een kroon op deze rondleiding voor mensen van de EWWZ op Herenboerderij Altweert!

Dank voor de interesse en als ook anderen een rondleiding willen, geef maar door dan organiseren we weer een ronde.                                                                   

Famke Weerts, 26 juli 2021.

Bij het Klein fruit. foto Ruud

Het grote fruit moet nog groter groeien. foto Ruud