Tungeler wallen, verslagen werkdagen eind 2020.

Verslag 24 okt 2020 Tungelerwallen Armenbos

Wagen volgeladen ! foto Famke
Werken in de Tungeler Wallen door Jane en Famke in gezelschap van de hond Flo.
Het Armenbos wordt al steeds meer open. Dat werk zijn we afgelopen weken begonnen en daar hebben we vandaag weer een stuk verder aan gewerkt. Het weer was heerlijk: de temperatuur was goed en er viel geen neerslag. We hebben het stuk onder handen genomen waar de omgevallen berk ligt. Die ligt daar inmiddels al vanaf januari 2018, dus die begint aardig poreus en licht van gewicht te worden. Enkele zwammen nemen het bezit over en bramen overwoekeren het geheel. Met name de bramen hebben we eruit gestoken. Met mijn scherpe schop was dat een peuleschil om te doen. Ook hebben we veel jonge eiken uitgetrokken en dode takken van de berk afgevoerd.
Het werken zonder Frans en zonder mannen erbij is goed gegaan: wij hebben het samen heel goed kunnen doen. Natuurlijk! Moe en voldaan keken we om 12.05 op de klok en beslisten dat het genoeg was voor vandaag. De openheid in dit gebied zorgt ervoor dat de heide kan doorbreken en dat zien we ook daadwerkelijk rondom gebeuren in het Armenbos. 
Famke, 24 okt. 2020 

Verslag 17 okt 2020 Tungelerwallen Armenbos

Een paadje dat weer uitnodigt voor gebruik. foto Jacques Jacobs.

Alle aanwezige werkers hebben zich deze keer bezig gehouden met het verwijderen van Amerikaanse vogelkers. Dat was nu door haar glimmende blaadjes nog redelijk goed te onderscheiden van Sporkehout (Vuilboom). Maar de specifieke amandellucht van Am. vogelkers was er inmiddels wel vanaf. Die was, net als de meeste voedingsstoffen, alweer teruggetrokken in de takjes. Bij twijfel konden we dus beter een takje afbreken en ruiken in plaats van een blaadje fijnwrijven.

De bramen in het eikenbos bleken afgelopen jaar goed gegroeid. Dat is géén goed teken! Dat komt door de stikstof neerslag. Het was zelfs zo erg dat er een tweetal paadjes niet meer te herkennen waren. Die paadjes hebben we terug in het zicht gebracht. Zo blijft het mooie stukje natuur voor iedereen toegankelijk.

Frans Smit 21-10-2020

Verslag 10 okt. 2020 Tungelerwallen Armenbos

foto Frans

Na onze werkbezichtiging, tevens werkbespreking op 19 september, en de verregende zaterdag van 3 oktober, was het nu onze eerste werkdag van het winterseizoen 2020-2021. Daarvoor hadden we echt goed werkweer. Niet te koud, niet te warm, droog, maar wel met een hoge vochtigheidsgraad. Om 9.30 waren we er met zijn vieren: Famke, Jacques. Ruud en Frans. Toen we aan de slag waren, kregen we pas door hoe hard het spul allemaal gegroeid was. Het Sporkehout hadden we altijd gespaard, omdat het een prima struik is voor de biodiversiteit. Het bloeit het hele jaar door en produceert dan dus ook nectar en besjes. Het is bovendien de waardplant van een paar vlindersoorten als bv. het Groentje. Maar nu was het zoveel gegroeid, dat het de hei aan het verdringen was. Uitdunnen dus. Vooral in de bosovergang naar de hei was dat nodig. Daar hebben we ook wat te groot gegroeide eikjes teruggezet, evenals Grove dennetjes. Goed werk dus, waar we nog wel even mee door moeten gaan.

Frans Smit 14-10-2020