Tungelerwallen, verslagen van werkdagen, eind 2018

Tungelerwallen, verslag 15 sept. 2018, Armenbos.

Het resultaat ! foto Frans.
Famke en ik waren er duidelijk wat eerder. Het weer was die dag ook wel heel erg uitnodigend. Maar voordat we begonnen, moesten we eerst toch wel even vergaderen. Want of de Landelijke Natuurwerkdag doorgaat, is met zo een kleine groep mensen die het boswerk goed in de vingers hebben wel een vraagteken. Maar daarna gingen we toch wel weer lekker aan de slag, en toen even daarna Evy ook kwam, werd de stemming weer snel beter. We hebben de boom op de helling verder opgeruimd, inclusief de dikke laag strooisel die eronder lag. Er zijn heel wat kruiwagentjes droge turf de helling af gereden. Ook zijn er nog een aantal Amerikaanse vogelkersen uitgestoken. Toen we daarmee bezig waren, kwamen er een paar mensen langs die we kenden van het planten inventariseren, en die heel erg veel enthousiasme uitstraalden. Dat belooft, en dat doet goed.
Frans Smit, 17 sept. 2018.

Tungelerwallen, verslag 8 sept. 2018, Armenbos.

De omgevallen den op de helling, inmiddels al aardig ontward. foto Frans.
We hebben vooral op de helling gewerkt, Evy en ik. We hebben daar heel wat takken van een grote omgevallen den klein gemaakt en weggesleept. Dat is best lastig werken omdat je daar erg schuin staat en loopt. En aangezien wij niet in de bergen zijn opgegroeid, zijn we dat niet gewend. Maar, positief punt: we hadden geen last van struikelen over bramen. Vorig jaar en het jaar ervoor hebben we die daar verwijderd, en nu bleek dat dat geen dweilen met de kraan open is geweest. Ze waren niet meer terug gekomen. Eveline was er ook. Die heeft zich bezig gehouden met “tuinieren”, halfdode Lijsterbessen bijsnoeien enzo. Nuttig werk, want Lijsterbessen en Sporkehout (Vuilboom) zijn erg nuttig voor insecten en vogels. Alles bij elkaar dus weer leuk wat werk verzet. En tegelijk volop genoten van het prachtige weer.
 
Frans Smit, 13 sept 2018

Tungelerwallen, verslag 1 sept. 2018, Armenbos.

Alles staat erop :-) foto Frans (klik voor vergroting)
Het seizoen is gestart ! Afgelopen zaterdag hebben we gewerkt in het Armenbos. We waren met zijn drieën, en dat is geen slecht begin. Maar we moeten wel doorgaan met mensen werven, want er kan altijd (net als nu) iemand ziek zijn. Of bij scouting bezig zijn. Of gewoon even wat anders te doen hebben enz.
Het feit dat we elke keer veel werk verzetten neemt niet weg, dat er ook veel werk nog gedaan moet worden. Maar, kijkend naar wat we gedaan hebben, hebben we het daar niet over, en verbazen we ons elke keer weer over wat we wél kunnen doen. En dan hebben we het er nog niet eens over hoe lekker we gewerkt hebben, en hoe we genoten hebben van het mooie weer, en van de hond, en van het Borstelgras. Dat Borstelgras hadden we toch maar mooi terug op onze werkplek. Het bosgras (Bochtige smele) had een klap gehad van de droogte, en zie, het Borstelgras was ineens volop aanwezig, én groen. 
Borstelgras, foto Famke

Borstelgras hoort thuis op stuifzandachtige gebieden (habitats) als de Tungelerwallen, maar omdat deze gebieden steeds kleiner worden, is Borstelgras tegenwoordig een Rode lijst soort (RL). Dat wil zeggen dat het gevaarlijk achteruit aan het gaan is. We zagen het bij de berk die vorig jaar door de storm is omgewaaid, en die Famke en Jane nu van zijn takken hebben ontdaan. Dat ging goed met zijn tweeën, en dus is Frans wat Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse Eik gaan uitsteken. En dat lukte nog ook, ondanks de grote wortelstronken. Volgende week gaan we gewoon verder.

Frans Smit, 5 sept 2018