Activiteiten

Tot eind maart werken we elke zaterdagochtend ergens op de Tungelerwallen. Een keer in de maand werken we 's zondags op de Stramproyerhei. Soms spreken we met elkaar af om op een andere dag dikke bomen te gaan omzagen voor de kachel. Iedereen kan meedoen.

Tussen de middag is er soep. foto Famke
Zat 17 febr. werken we met de scouts van st. Maarten "Bie Toos"
 
Graag ook rekening ermee houden dat ze tot een uur of 3 willen doorwerken. Wij gaan om 9.30 uur het werk voorbereiden, de scouts komen om ongeveer 10.00 uur. 
 
Tussen de middag zorgen zij voor soep. En wij moeten daarvoor een lepel en een mok meenemen.
 
We gaan vooral bomen en boompjes zagen. En vervolgens natuurlijk mooi opstapelen, op verschillende takkenhopen naar gelang de werkplek. Dat stapelen moeten wij goed in de gate houden. Omdat er ook grotere bomen bijzitten, moeten we de mensen die verstand hebben van het laten vallen van bomen, goed verdelen. De bedoeling is dat er zoveel mogelijk op ieder groepje iemand zit die daar ervaring mee heeft. Overigens komen er met de scouts ook wat mensen mee die daar ervaring in hebben.

Zondag (!) 18 febr. 10.00 uur (!) Buuëtjeshei (Stramproyerhei)

Hier gaan we werken. foto Frans.
Let op: we werken op de Buuëtjeshei, vanaf 10 uur.  
Voor de indruk van vorige werkdagen, zie onze site:
 
Even nog de route:
de meeste van ons nemen naar de Tungelerwallen de Heltenbosdijk. Hierop verder rijden en net achter de Tungelroyse Beek op de splitsing rechts afslaan. Hier rechtdoor blijven rijden. Je kruist dan schuin de Stramproyergrensweg en komt dan op een zandpad. Vervolgens eerste zandpad links, en dan eerste zandpad rechts. Je komt dan bij de Zevensprong.
Als je daar niemand meer ziet: rechtdoor en dan links aanhouden, 150 mtr verder. (tel. Michela: 06- 507 440 32)
Handig is, als je meldt als je komt, dan wacht er iemand op de Zevensprong.
Maar ook voor het gereedschap is het handig om te weten.
 
Volgende werkdagen op de Buuëtjeshei: zondag 11 maart.

Nog een paar belangrijke datums !

- 24 febr. komt Rob Sniekers wat dennenhout ophalen.
 
- zat. 3 mrt bereiden we het werk voor voor NL Doet. Voor NL Doet moeten we ook reclame maken, want we hebben nog steeds erg hard aanvulling voor onze ploeg nodig. We zouden trouwens ook een scoutinggroep kunnen uitnodigen, bv. Leuken?
 
- zat 10 maart is het NL Doet
 
- zond 11 mrt. wordt er weer gewerkt op de Buuëtjeshei.
 
- daarna gaan we nog rustigaan door tot pasen.

Ruimen op een doordeweekse dag.

Dood hout dat weggeruimd moet worden. En er ligt nog meer. Foto Frans. (klik voor vergroting)
Toen we in het Armenbos gewerkt hebben, hebben we afgesproken om op een doordeweekse dag terug te gaan voor het grote werk (met de kettingzaag de grote omgewaaide bomen). Dan moet er dus ook veel geruimd worden.
De vraag aan jullie is: wie kan doordeweeks ?
Er is nog van alles op te ruimen, vanwege de storm. Zowel op het Armenbos als Bie Toos liggen nog twee omgewaaide bomen, en boven de telheidebaan hangt een top te zwabberen.
We verwijderen dat hout en leggen het op grote stapels. (Het dikke hout is voor mensen die de kachel op hout stoken.) Wie wil komen helpen is welkom !
 

Inventarisatie voormalige Stort Altweerterheide. Dinsdag 29 aug 9.30 uur.

Zo kaal kunnen ze het vreten. Dit was 25 mei 2017. foto Frans (klik voor vergroting)
We gaan gewoon verder met inventariseren :-)   (na inmiddels al Waerbrookskoel en Grote Moost)
Ik wil zo snel mogelijk de stort bij mij naast het huis (of andersom, ligt eraan hoe je het bekijkt :-) inventariseren. Ik zag er alweer schapen lopen, en ik wil graag gegevens hebben voordat de schapen al de plantjes uit deze (goudgroene!) natuur helemaal weggevreten hebben.
Als er mensen zijn die dinsdagochtend kunnen, gaan we op pad (9.30 uur bij mij).
 
Ik hoor het graag
Groetjes,    Frans

Inventarisatie Grote Moost zat. 26 augustus 2017

Grote Moost 2014, Beenbreek, foto Jac Janssen.
Het was een beetje lastig om de knoop voor het inventariseren van de Grote Moost door te hakken.
Maar uiteindelijk bleek gewoon aanstaande zaterdagochtend het meest geschikt.
Piet van Nieuwenhoven heeft van SBB (Staatsbosbeheer) toestemming  om met een klein groepje daar te inventariseren.
Daarmee in verband hoor ik graag wie er mee wil gaan.
Ik schrijf de mensen aan die vorige week gereageerd hebben. Maar als iedereen komt, zal de groep wel te groot worden :-)
 
We beginnen om 10 uur.
De Grote Moost ligt aan de Noordervaart, even voorbij de Stokershorst.

De boom, die wordt, hoe langer, hoe dikker. Oftewel: we zoeken mensen voor uitbreiding van onze werk-groep.

Ik wil ook graag eens met jullie praten hoe we ons groepje groter kunnen maken: wie heeft er ideeën, maar vooral, wie kan er iets op zijn of haar schouders nemen. Het wordt namelijk hoog tijd dat ik wat ga “delegeren”. Mijn activiteitenlijst wordt veel te lang, ik wordt er een beetje chaotisch van. En dan loop ik achter de ideeën aan. 
 
Heeft er iemand contacten met Punt Welzijn? Kennen we nog mensen in onze omgeving die werken leuk vinden en/of die brandhout kunnen gebruiken? Hoe kunnen we nu eindelijk eens een bordje maken met uitleg om bij ons werk neer te zetten, net zoals V.NM enz. enz. Graag aanvullen! liefst met een naam erbij om het te organiseren :-)
Maar: als we er niet aan toekomen blijven we tóch gewoon lekker werken !!

Tungelerwallen bij Weert : Wij werken er elke zaterdag (ochtend) in het bos. Iedereen is welkom.

Nog nooit geweest?? Even aanmelden bij frans.smit@hetnet.nl

De Werk~Groep Tungeler Wallen is een open werkgroep. Iedereen die werken in de natuur leuk vindt kan met ons meewerken. We beginnen om 9.30 uur. Het hout dat we "oogsten" verdelen we onderling. Vertrektijd is het moment waarop je moe wordt. Voor de meesten is dat aan het begin van de middag.

 

Opgave bij Frans Smit:  frans.smit@hetnet.nl   

          

Kaart van onze werkplekken op de Tungeler Wallen

ONZE WERKPLEKKEN OP DE TUNGELER WALLEN

Waarom we in 2016 en 2017 relatief weinig flora hebben geïnventariseerd.

Ik had dit al veel eerder had moeten doen: melden waarom er van het jaar zo weinig van het inventariseren terechtkomt. Vorige jaren nog elke week, en nu bijna niets meer. Ik ben te lang blijven denken dat ik nog wel iets structureels zou kunnen organiseren, maar steeds lukte dat niet. En dan blijkt de zomer ineens kort.
 
Er zijn twee grote oorzaken aan te wijzen voor het feit dat ik dit jaar geen flora-inventarisaties heb georganiseerd.
Op de eerste plaats: ik heb het erg druk met de natuur, maar dan op bestuurlijk niveau. Er speelt van alles, en op een erg chaotische manier. Er is nog steeds de kwestie met de jaarrond begrazing met de tauros runderen. Daarover heb ik de nodige stukken geschreven. Schrijven kost erg veel tijd: het schrijven zelf, maar ook de studie die ervoor nodig is. In relatie met andersoortige gebiedsbenadering is er een meer cultuurhistorisch benadering opgestart. Ik zou daar meer over moeten berichten. De heemkundemensen benaderen meer de geschiedenis van de mensen in het gebied. Ik leg meer de nadruk op de geschiedenis van het gebied zelf, dus welk soort natuur was waar. De Natuur en landschapsvisie speelt ook nog steeds, ook met het noodzakelijke bestuderen van veel gemeentelijke, maar nu ook provinciale stukken. Dat is waar ik op dit moment mee bezig ben. Dat wordt weer een zienswijze. Daarvoor heb ik me in N2000 verdiept naar aanleiding van de Poelenstrook van de CZW die ooit op de nominatie heeft gestaan om N2000 te worden. Deze kwestie is nu door Groen Weert weer naar boven gehaald. Ik heb er een gefundeerd ecologisch verhaal over geschreven. En tussendoor speelt dan nog van alles over bv. bermenbeheer en de biomassa waar Weert niet echt aan wil.
Sociale kudde, ja, sociaal voor elkaar dan. Wel fotogeniek, dat wel. Foto Frans (op klikken !)
Dan de andere reden: het is gewoon niet zo makkelijk meer om goede inventarisaties te organiseren. De gebieden van ons lijstje zijn een beetje weggevallen.
De percelen met de taurosachtige runderen van Ark /Free nature zijn niet echt geschikt, zeker niet voor onze groep. De zogenaamde sociale kuddes bestaan uit (veel) stieren, koeien en kalveren. Die rennen echt harder dan wij.
Heidekoetjes kunnen gewoon met de herder mee. Let op het herdershondje (Willow van Marieke Kodde uit Weert). foto Frans. terrein: De Hamert van Limburgs Landschap

De nieuwe prikkeldraad afrasteringen zijn niet makkelijk te nemen: het zijn nu barricades waar je niet overheen kunt en slechts zelden onderdoor kunt. Ik heb wel nog even geprobeerd bij mijn vereniging (Natuurmonumenten) of we de weides waar de runderen zijn uitgehaald konden inventariseren voor ze. Maar ze vonden dat geen goed idee vanwege de ervaring met mij uit het verleden. Die inderdaad wel weer bevestigd zou zijn geworden, want dergelijk begraasde weides leveren niet veel natuur op waar je warm van wordt. En dat moet je natuurlijk niet hardop zeggen (of schrijven :-)   De CZW is ook geen echte optie meer. Afgezien van de veranderde verstandhouding, die overigens alweer beter gaat, staat daar op het moment alles op zijn kop vanwege de voorbereidingen voor de nieuwe ontgronding (waar we tegen blijven). Ook aan de stort is geen lol meer te beleven: de schapen hebben de hele stort ter beschikking gekregen. Dat is minder werk voor de schapenboer. Voorheen werd er gefaseerd begraasd. Daardoor kon de flora zich herstellen en leverde prachtige bloemenweides op. Nu lopen de schapen gewoon de kruiden tussen het gras uit te eten, en is er geen bloemetje te zien. Zo beheer je goudgroene natuur niet. Maar het geeft precies aan waarom begrazing gestuurd moet worden (bv. met een herder). Als je dat niet doet, wordt alles platgetrapt en de soorten waar je het voor doet worden opgevreten.

Dan de samenwerking met onze vrienden van IVN Roermond. Zij namen altijd het voortouw met het Sarsven. Maar bij hen is er organisatorisch iets veranderd. Ik heb dit jaar niets van ze gehoord. Maar zij van mij ook niet, dus zeker geen verwijten (wel goede herinneringen :-)
 
Maar wat we zeker wel weer gaan doen: werken op de Tungeler Wallen. In september beginnen we weer !!!
 
Ik hoor graag van jullie
Groetjes,   Frans.

In de week 9 - 16 febr. 2018 is onze site 358 keer bezocht. Het totaal aantal bezoeken komt daarmee op 90.023!!! (start website aug. 2011)

Hallo Frans Smit,

Hier is informatie voor u over de afgelopen week op uw website:

http://www.ecologischewerkgroepweertzuid.nl – van 9. feb, 2018 tot 16. feb, 2018.

  • In de afgelopen week zijn uw pagina's en fotoalbums totaal 358 keer getoond.
     
  • Uw pagina's zijn totaal 90023 keer getoond sinds u uw website hebt aangemaakt.

Belangrijke regeltjes / huishoudelijk regelement

Voor de eerste keer ? graag opgave bij Frans Smit:

frans.smit@hetnet.nl

 

--- 's Zomers gaan we (bijna) elke week op pad om te inventariseren

--- We inventariseren zoveel mogelijk afwisselend op de zaterdag en de zondag.  

--- 's Winters werken we elke zaterdag(ochtend), (meestal) op de Tungeler Wallen. De meesten van ons komen een keer in de 14 dagen. In principe doen we dan al het werk met de hand. Soms spreken we tussendoor met elkaar af, met name voor het werk met de kettingzaag.

--- Niemand is verplicht om te komen.

--- We beginnen 's zomers om 9.15 uur en in de winter om 9.30 uur. We eindigen rond 12.00 à 13.00 uur. Of zoveel langer of korter als we zelf willen /kunnen.

--- Als het regent gaan we niet van huis af. Als het toch nog droog wordt, gaan we alsnog. Je komt nooit als enige.

--- Het beheerwerk 's winters gaat niet door bij sneeuwval of verse sneeuw.

--- Ook gaan we niet het bos in als het stormt. Wegens te gevaarlijk. 

--- Waar we inventariseren of waar we werken is te vinden op deze site. Deelnemers die al vaker zijn geweest krijgen tevens een mail.

--- Onze inventarisatieresultaten zijn openbaar. Verslagen zijn te vinden op deze site.

--- Locaties inventarisaties:  CZW (= Centrale Zandwining), Waerbrookskoel (Heykersbroek), Tungeler wallen, Wijffelterbroek, Tungelroyse beek, Voormalige stort Altweerterheide, Sarsven (samen met IVN Roermond /Leudal)

--- Locaties beheerwerk: Tungeler Wallen, bij particulieren.

Kopiëren van onze teksten en foto's mag, maar doe het zoals het hoort.

Een belangrijke doelstelling van onze website is, om zoveel mogelijk kennis te verspreiden over de bijzondere natuur van Weert en omgeving.

Kopiëren van onze teksten en foto's zien wij dan ook als een blijk van waardering voor ons werk. Wel verwachten wij daarbij, dat wij als bron vermeld worden: Ecologische Werkgroep Weert Zuid, aangevuld met de naam van de schrijver of de fotograaf.

Wij waarderen het als wij op de hoogte gebracht worden : frans.smit@hetnet.nl

Heidekoetjes van Limburgs landschap op de Hamert. Foto Frans.

Op zondag 21 augustus hebben Marieke Kodde en Frans Smit over heidekoetjes en schapen en nog veel meer gepraat op Radio Weert FM in het programma "Puur Natuur".

 

 

 

visioen of realiteitszin ?! foto Bettina van Elk