Activiteiten

Excursie Tungelerwallen zondagochtend 19 aug. 2018

Armenbos. Start werkzaamheden zaterdag 1 september Foto Frans. (klik voor vergroting)
Ik had aan een aantal mensen beloofd om deze zomer eens een keer een rondje over de Tungelerwallen te maken. Sommigen wilden graag eens bekijken wat we daar aan het doen zijn. Anderen wilden ‘s zomers graag eens zien welke effecten ons werk voor de natuur heeft opgeleverd. Dit al dan niet met gedetailleerde naam en toenaam erbij van de plantjes en beestjes.
 
Dat was er nog steeds niet van gekomen. Gedeeltelijk door de dingen die voor mij persoonlijk deze zomer bepaald hebben. Ook echter gewoon door de zomer zelf. Het was geen zomer om nou eens leuk naar plantjes te gaan kijken. Veel plantjes waren verdroogd, en niet zichtbaar. Niet een plantenwereld om vrolijk van te worden.
Maar, nu er een paar buitjes zijn gevallen en ook de startdatum van ons beheerwerk steeds dichterbij komt, moet het er toch maar snel van komen.
 
Een paar mensen kunnen zondag 19 augustus (Michela en Richard van het beheerwerk zondags op de Buuëtjeshei).
Iedereen die zondag 19 meewil kan aansluiten. We vertrekken om 9.30 uur vanaf het Ambonezenkamp.
Graag een berichtje.
Als je wel zou willen, maar niet kan, dan ook een berichtje. Dan proberen we gewoon nog een andere keer te gaan. Mij verveelt het nooit :-)
 
Voor de zekerheid: Je komt op het (voormalige) Ambonezenkamp via het weggetje langs de akker als het bos begint, gezien vanaf kant van de Maaseikerweg rechts. Resp. aan het einde van het bos links, als je van de andere kant afkomt. Misschien kamperen er scouts, maar dat zien we dan vanzelf wel.
 
Dus: zondag 19 aug 9.30 uur Tungelerwallen Ambonezenkamp.
 
 
PS, Ik zei het al: zaterdag 1 september beginnen we met het beheerwerk in het Armenbos. Houdt er alvast rekening mee.
Ik mail het nog wel eens rond, want i.v.m. gereedschap en werk wil ik graag weten wie er dan komt.

Vanaf zat.1 september tot eind maart werken we elke zaterdagochtend ergens op de Tungelerwallen. Een keer in de maand werken we 's zondags op de Stramproyerhei. Soms spreken we met elkaar af om op een andere dag dikke bomen te gaan omzagen voor de kachel. Iedereen kan meedoen.

De boom, die wordt, hoe langer, hoe dikker. Oftewel: we zoeken mensen voor uitbreiding van onze werk-groep.

Kennen we nog mensen in onze omgeving die werken leuk vinden en/of die brandhout kunnen gebruiken? Moeten we weer nieuwe aanplakbiljetten ophangen? Moeten we ons aanmelde bij Punt Welzijn? Moeten we advertenties zetten? Stukjes voor de krant schrijven? enz. Goede ideeen welkom !!!!
 

Tungelerwallen bij Weert : Wij werken er elke zaterdag (ochtend) in het bos. Iedereen is welkom.

Nog nooit geweest?? Even aanmelden bij frans.smit@hetnet.nl

De Werk~Groep Tungeler Wallen is een open werkgroep. Iedereen die werken in de natuur leuk vindt kan met ons meewerken. We beginnen om 9.30 uur. Het hout dat we "oogsten" verdelen we onderling. Vertrektijd is het moment waarop je moe wordt. Voor de meesten is dat aan het begin van de middag.

 

Opgave bij Frans Smit:  frans.smit@hetnet.nl   

          

Kaart van onze werkplekken op de Tungeler Wallen

ONZE WERKPLEKKEN OP DE TUNGELER WALLEN

Waarom we in 2016 en 2017 relatief weinig flora hebben geïnventariseerd.

Ik had dit al veel eerder had moeten doen: melden waarom er van het jaar zo weinig van het inventariseren terechtkomt. Vorige jaren nog elke week, en nu bijna niets meer. Ik ben te lang blijven denken dat ik nog wel iets structureels zou kunnen organiseren, maar steeds lukte dat niet. En dan blijkt de zomer ineens kort.
 
Er zijn twee grote oorzaken aan te wijzen voor het feit dat ik dit jaar geen flora-inventarisaties heb georganiseerd.
Op de eerste plaats: ik heb het erg druk met de natuur, maar dan op bestuurlijk niveau. Er speelt van alles, en op een erg chaotische manier. Er is nog steeds de kwestie met de jaarrond begrazing met de tauros runderen. Daarover heb ik de nodige stukken geschreven. Schrijven kost erg veel tijd: het schrijven zelf, maar ook de studie die ervoor nodig is. In relatie met andersoortige gebiedsbenadering is er een meer cultuurhistorisch benadering opgestart. Ik zou daar meer over moeten berichten. De heemkundemensen benaderen meer de geschiedenis van de mensen in het gebied. Ik leg meer de nadruk op de geschiedenis van het gebied zelf, dus welk soort natuur was waar. De Natuur en landschapsvisie speelt ook nog steeds, ook met het noodzakelijke bestuderen van veel gemeentelijke, maar nu ook provinciale stukken. Dat is waar ik op dit moment mee bezig ben. Dat wordt weer een zienswijze. Daarvoor heb ik me in N2000 verdiept naar aanleiding van de Poelenstrook van de CZW die ooit op de nominatie heeft gestaan om N2000 te worden. Deze kwestie is nu door Groen Weert weer naar boven gehaald. Ik heb er een gefundeerd ecologisch verhaal over geschreven. En tussendoor speelt dan nog van alles over bv. bermenbeheer en de biomassa waar Weert niet echt aan wil.
Sociale kudde, ja, sociaal voor elkaar dan. Wel fotogeniek, dat wel. Foto Frans (op klikken !)
Dan de andere reden: het is gewoon niet zo makkelijk meer om goede inventarisaties te organiseren. De gebieden van ons lijstje zijn een beetje weggevallen.
De percelen met de taurosachtige runderen van Ark /Free nature zijn niet echt geschikt, zeker niet voor onze groep. De zogenaamde sociale kuddes bestaan uit (veel) stieren, koeien en kalveren. Die rennen echt harder dan wij.
Heidekoetjes kunnen gewoon met de herder mee. Let op het herdershondje (Willow van Marieke Kodde uit Weert). foto Frans. terrein: De Hamert van Limburgs Landschap

De nieuwe prikkeldraad afrasteringen zijn niet makkelijk te nemen: het zijn nu barricades waar je niet overheen kunt en slechts zelden onderdoor kunt. Ik heb wel nog even geprobeerd bij mijn vereniging (Natuurmonumenten) of we de weides waar de runderen zijn uitgehaald konden inventariseren voor ze. Maar ze vonden dat geen goed idee vanwege de ervaring met mij uit het verleden. Die inderdaad wel weer bevestigd zou zijn geworden, want dergelijk begraasde weides leveren niet veel natuur op waar je warm van wordt. En dat moet je natuurlijk niet hardop zeggen (of schrijven :-)   De CZW is ook geen echte optie meer. Afgezien van de veranderde verstandhouding, die overigens alweer beter gaat, staat daar op het moment alles op zijn kop vanwege de voorbereidingen voor de nieuwe ontgronding (waar we tegen blijven). Ook aan de stort is geen lol meer te beleven: de schapen hebben de hele stort ter beschikking gekregen. Dat is minder werk voor de schapenboer. Voorheen werd er gefaseerd begraasd. Daardoor kon de flora zich herstellen en leverde prachtige bloemenweides op. Nu lopen de schapen gewoon de kruiden tussen het gras uit te eten, en is er geen bloemetje te zien. Zo beheer je goudgroene natuur niet. Maar het geeft precies aan waarom begrazing gestuurd moet worden (bv. met een herder). Als je dat niet doet, wordt alles platgetrapt en de soorten waar je het voor doet worden opgevreten.

Dan de samenwerking met onze vrienden van IVN Roermond. Zij namen altijd het voortouw met het Sarsven. Maar bij hen is er organisatorisch iets veranderd. Ik heb dit jaar niets van ze gehoord. Maar zij van mij ook niet, dus zeker geen verwijten (wel goede herinneringen :-)
 
Maar wat we zeker wel weer gaan doen: werken op de Tungeler Wallen. In september beginnen we weer !!!
 
Ik hoor graag van jullie
Groetjes,   Frans.

In de week 10 - 17 aug. 2018 is onze site 320 keer bezocht. Het totaal aantal bezoeken komt daarmee op 99.810 !!! (start website aug. 2011)

Bijna  100 000  !!!

Hallo Frans Smit,

Hier is informatie voor u over de afgelopen week op uw website http://www.ecologischewerkgroepweertzuid.nl –  van 10. aug, 2018 tot 17. aug, 2018.

  • In de afgelopen week zijn uw pagina's en fotoalbums totaal 320 keer getoond.
     
  • Uw pagina's zijn totaal 99810 keer getoond sinds u uw website hebt aangemaakt.

Belangrijke regeltjes / huishoudelijk regelement

Voor de eerste keer ? graag opgave bij Frans Smit:

frans.smit@hetnet.nl

 

--- 's Zomers gaan we (bijna) elke week op pad om te inventariseren

--- We inventariseren zoveel mogelijk afwisselend op de zaterdag en de zondag.  

--- 's Winters werken we elke zaterdag(ochtend), (meestal) op de Tungeler Wallen. De meesten van ons komen een keer in de 14 dagen. In principe doen we dan al het werk met de hand. Soms spreken we tussendoor met elkaar af, met name voor het werk met de kettingzaag.

--- Niemand is verplicht om te komen.

--- We beginnen 's zomers om 9.15 uur en in de winter om 9.30 uur. We eindigen rond 12.00 à 13.00 uur. Of zoveel langer of korter als we zelf willen /kunnen.

--- Als het regent gaan we niet van huis af. Als het toch nog droog wordt, gaan we alsnog. Je komt nooit als enige.

--- Het beheerwerk 's winters gaat niet door bij sneeuwval of verse sneeuw.

--- Ook gaan we niet het bos in als het stormt. Wegens te gevaarlijk. 

--- Waar we inventariseren of waar we werken is te vinden op deze site. Deelnemers die al vaker zijn geweest krijgen tevens een mail.

--- Onze inventarisatieresultaten zijn openbaar. Verslagen zijn te vinden op deze site.

--- Locaties inventarisaties:  CZW (= Centrale Zandwining), Waerbrookskoel (Heykersbroek), Tungeler wallen, Wijffelterbroek, Tungelroyse beek, Voormalige stort Altweerterheide, Sarsven (samen met IVN Roermond /Leudal)

--- Locaties beheerwerk: Tungeler Wallen, bij particulieren.

Kopiëren van onze teksten en foto's mag, maar doe het zoals het hoort.

Een belangrijke doelstelling van onze website is, om zoveel mogelijk kennis te verspreiden over de bijzondere natuur van Weert en omgeving.

Kopiëren van onze teksten en foto's zien wij dan ook als een blijk van waardering voor ons werk. Wel verwachten wij daarbij, dat wij als bron vermeld worden: Ecologische Werkgroep Weert Zuid, aangevuld met de naam van de schrijver of de fotograaf.

Wij waarderen het als wij op de hoogte gebracht worden : frans.smit@hetnet.nl

Heidekoetjes van Limburgs landschap op de Hamert. Foto Frans.

Op zondag 21 augustus hebben Marieke Kodde en Frans Smit over heidekoetjes en schapen en nog veel meer gepraat op Radio Weert FM in het programma "Puur Natuur".

 

 

 

visioen of realiteitszin ?! foto Bettina van Elk